InviBIT

Ανίχνευση διαρροής νερού - Water Leak Detection

Η ζημιά από το νερό είναι συχνά μια αόρατη απειλή, η οποία κρύβεται κάτω από τις σανίδες δαπέδου, τις οροφές και γύρω από τους αγωγούς και που προκαλεί σοβαρές ζημιές με την πάροδο του χρόνου, όπως μούχλα, αστοχία εξοπλισμού και ζημιά στις εγκαταστάσεις, εάν δεν αποτραπεί έγκαιρα. Οι αισθητήρες ανίχνευσης διαρροής νερού, παρακολουθούν την παρουσία νερού στην καθορισμένη περιοχή και σας ειδοποιούν όποτε αντιληφθούν διαρροή. 

Χάρη στην μεγάλη γκάμα των ειδικών αισθητήρων ανίχνευσης διαρροών μπορούμε να καλύψουμε κάθε πιθανό σημείο του χώρου που πρέπει να διασφαλίσουμε, να εντοπίσουμε άμεσα απρόβλεπτες διαρροές και να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση, όπου κι αν είμαστε, ώστε να ενεργήσουμε άμεσα για να προστατεύσουμε τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις μας.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων αισθητήρων ανίχνευσης διαρροής νερού, ο αισθητήρας τύπου καλωδίου (Cable Sensor)  και ο αισθητήρας τύπου σημείου (Spot Sensor) είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι τύποι.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και πώς να τους επιλέξετε.

Όταν ανιχνεύουμε διαρροές νερού, τι εντοπίζουμε ακριβώς;

Μιλάμε τόσο για ανίχνευση σημείου όσο και για γραμμική ανίχνευση. Μπορεί να είναι είτε εντοπισμός σημείου, είτε όταν χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα καλώδια, γραμμική ανίχνευση για μεγάλες περιοχές.

  • Αισθητήρας ανίχνευσης σημείου είναι ο αισθητήρας ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει το νερό σε ένα μόνο σημείο και σε περιορισμένες περιοχές. 

    Υπάρχουν δύο αισθητήρια άκρα στον αισθητήρα και πρέπει και τα δύο να αγγίζουν το νερό ταυτόχρονα για να ανιχνεύσουν διαρροή και να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον αισθητήρα σε εκείνα τα μέρη όπου μπορεί να συμβεί εύκολα μια διαρροή. Οι αισθητήρες σημείων είναι κατάλληλοι για την παρακολούθηση περιορισμένων περιοχών λόγω της μικρής και ακριβούς εμβέλειάς τους.

  • Αισθητήρας τύπου ζώνης ή ο αισθητήρας καλωδίου/γραμμικής ανίχνευσης είναι ο αισθητήρας ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει διαρροή σε εκτεταμένες και ανοιχτές περιοχές. Αυτά τα ευαίσθητα στο νερό καλώδια μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα, να τυλιχτούν γύρω από σωλήνες ή να στερεωθούν σε έναν τοίχο για την ανίχνευση  διαρροής καθαρού ή μολυσμένου νερού ή άλλου αγώγιμου  υγρού, οπουδήποτε στο συνολικό μήκος του καλωδίου. 

Είναι πάντα δύσκολο να προκαθορίσετε τα σημεία διαρροής σε έναν μεγάλο χώρο όπως κάτω από υπερυψωμένα δάπεδα, επομένως οι αισθητήρες καλωδίων είναι η ιδανική επιλογή σε αυτήν την περίπτωση. 

Θεωρητικά, όλα τα καλώδια ανίχνευσης διαρροών βασίζονται σε δύο καλώδια ανίχνευσης με αξιοπιστία και ανθεκτικότητα. Με τυπικό μήκος 3 μέτρων, το καλώδιο είναι ελαφρύ, εύκολο στην εγκατάσταση αλλά αρκετά στιβαρό ώστε να διατηρεί το σχήμα του και τα δύο άκρα του καλωδίου είναι εξοπλισμένα με ακροδέκτες για επέκταση μήκους. Η κομψή σχεδίαση του καλωδίου, του επιτρέπει να στεγνώνει και μπορεί να τεθεί ξανά σε χρήση ακόμα και εάν έχει εμποτιστεί σε υγρό και μπορεί να διατηρήσει την υψηλή ευαισθησία του να αντιδρά γρήγορα χωρίς ψευδείς συναγερμούς.

Αυτά τα βασικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν συνεχώς για οποιαδήποτε ποσότητα νερού και στη συνέχεια να παράγουν ειδοποιήσεις συναγερμού εάν όντως ανιχνευτεί νερό. Η λειτουργία τους είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με την ανίχνευση της παρουσίας καπνού ή θερμότητας σε ένα σύστημα πυρανίχνευσης.

 

Λύση

Στην πραγματικότητα, ο αισθητήρας ανίχνευσης διαρροής νερού είναι μια λύση έγκαιρης προειδοποίησης που βασίζεται στην τεχνολογία LoRaWAN®, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε πολλές ζώνες για αποτελεσματική παρακολούθηση. Μέσω της ειδικής εφαρμογής μπορείτε να  λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο κινητό σας όταν συμβεί διαρροή νερού. 

Η λειτουργία ανίχνευσης διαρροών απευθύνεται ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχουν προϊόντα και εξοπλισμός με μεγάλη ευαισθησία στην υγρασία.

Τέτοιοι χώροι είναι : Αποθήκες, Αρχειοθήκες εγγράφων, Γκαλερί έργων τέχνης, Μουσεία, Data Room, Νοσοκομεία/Κέντρα Υγείας, Οινοποιεία, Ερευνητικά κέντρα κλπ.

Οι αισθητήρες λειτουργούν με μπαταρίες πολύ μεγάλης διάρκειας και επικοινωνούν μέσω ασύρματου δικτύου τεχνολογίας LoraWAN®. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, η τοποθέτηση και η λειτουργία του συστήματος είναι απλή υπόθεση, μια που δεν απαιτείται καλωδίωση, ενώ λόγω της εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας και διείσδυσης του δικτύου LoraWAN® μπορούμε να έχουμε κάλυψη ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία.

Με την ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών αισθητήρων διαρροής, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η ακριβής κατάσταση της παρακολούθησης που απαιτείται. 

Ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη ορισμένους παράγοντες, όπως η περιοχή/ζώνη που παρακολουθείται, το περιβάλλον υλοποίησης, η απλότητα λειτουργίας, η επεκτασιμότητα της συσκευής και το συνολικό κόστος του έργου σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *